8 lipca 2013
Makaron z pieczoną papryką
Szybki, ale jakże pszyny obiad. Makaron z pieczoną papryką, czerwonym pesto i świeżymi ziołami. Pycha!
Dla 2 osób:
- ulubiony makaron (u mnie kolorowe farfalle)
- 2 papryki czerwone
- oliwa
- kilka plasterków szynki
- kilka gałązek świeżego oregano i pietruszki
- pół czerwonej cebuli
- oliwa
- łyżka czerwonego pesto
- ząbek czosnku
- parmezan
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Paprykę myjemy, suszymy,smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Kiedy skórka zacznie pękać i robić się czarna wyciągamy paprykę i studzimy. Następnie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy drobno.
Na patelni posdmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dodajemy posiekaną szynkę, pesto, paprykę, wysiskamy czosnek. Zciągamy patelnie z ognia i dodajemy zioła i doprawiamy.
Makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym parmezanem.
Bon Appetit!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
prosty smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń