8 lipca 2013

Makaron z pieczoną papryką


Szybki, ale jakże pszyny obiad. Makaron z pieczoną papryką, czerwonym pesto i świeżymi ziołami. Pycha!


Dla 2 osób:
- ulubiony makaron (u mnie kolorowe farfalle)
- 2 papryki czerwone
- oliwa
- kilka plasterków szynki
- kilka gałązek świeżego oregano i pietruszki
- pół czerwonej cebuli
- oliwa
- łyżka czerwonego pesto
- ząbek czosnku
- parmezan
- sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Paprykę myjemy, suszymy,smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Kiedy skórka zacznie pękać i robić się czarna wyciągamy paprykę i studzimy. Następnie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy drobno.
Na patelni posdmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dodajemy posiekaną szynkę, pesto, paprykę, wysiskamy czosnek. Zciągamy patelnie z ognia i dodajemy zioła i doprawiamy.
Makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym parmezanem.

Bon Appetit!

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...