25 września 2012
Rogale śniadaniowe z makiem
Pyszne, mięciutkie, pachnące masłem rogale z makiem, w sam raz na śniadanko:)
Potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki wody
- 30 gram drożdży
- jajko
- 2 łyżki masła roztopionego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Ponadto jajko do posmarowania i mak do posypania rogalików.
Drożdże rozpuszczamy w mleku, wodzie i cukrze. Odstawiamy na kilka minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, drożdże z mlekiem i na końcu rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie, elastyczne i gładkie. Jak to drożdżowe:)
Przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrąg i wycinamy 8 trójkątnych kawałków, jak pizzę.
Każdy kawałek zwijamy do środka, przekładamy na blachę w odstępach. Zostawiamy znów do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Najlepsze z dżemem;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
porywam rogala na moje jutrzejsze śniadanie!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogaliki...kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła nie tylko na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńRogalik wyszedł bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńMnie też kojarzą się z dzieciństwem:) tylko z masłem i kubkiem kakao
OdpowiedzUsuń