21 czerwca 2013
Chleb żytni z otrębami
Kolejny pyszny chleb na zakwasie. Prosty i w miarę szybki w przygotowaniu, nie wymaga zaczynu, ale potrzeba 200g zakwasu. Chleb wyszedł bardzo dobry z chrupiącą skórka, która mięknie drugiego dnia .
Na jeden nie duży bochenek:
- 300g mąki żytniej
- 100g mąki pszennej
- 200g wody przegotowanej
- 200g zakwasu żytniego
- 20g otrębów żytnich
- łyżka soli
Obie mąki, otręby i sól mieszamy w dużej misce.Wodę łączymy z zakwasem i dodajemy do mąki.
Mieszamy całość drewnianą łyżką, ciasto jest dość rzadkie.
Po kilku minutach wykładamy na blat i wyrabiamy, może być ciężko więc podsypujemy mąką (żytnią). Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, u mnie rosło ok.3h. Musi podwoić objętość.
Po tym czasie znów krótko wyrabiamy i przekładamy do koszyka do wyrastania na kolejne 2-3h.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, chleb przekładamy delikatnie na gorącą blachę, nacinamy w kilku miejscach. Pieczemy 40 minut.
Chleb należy kroić po całkowitym wystygnięciu!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz.
Bardzo mnie to motywuję do działania :]